Spoločná kandidatúra na ZOH je projekt, pri ktorom by nemal nik váhať

27.03.2013 Bratislava

Bratislava 27. marca (TASR) - S rovnakou energiou, s akou do projektu kandidatúry ZOH 2002 ide poľská vláda, pôjde aj slovenská vláda.

Poprad 27. marca (TASR) - S rovnakou energiou, s akou do projektu kandidatúry ZOH 2002 ide poľská vláda, pôjde aj slovenská vláda. Slovenský premiér SR Robert Fico to povedal na začiatku spoločného rokovania slovenskej a poľskej vlády, ktoré sa dnes pred obedom začalo na Mestskom úrade v Poprade.

Spoločná olympijská kandidatúra je dôležitým bodom rokovania. Na stretnutí chcú ministri hovoriť aj o rozvoji cestnej infraštruktúry a ďalších impulzov v rámci cezhraničnej spolupráce.

Premiér Robert Fico vo svojom príhovore ocenil slovensko-poľské vzťahy, ktoré podľa neho dlhodobo prevyšujú štandard, najmä v oblasti spolupráce na európskej úrovni i v rámci krajín Visegrádskej štvorky.

Poľský premiér Donald Tusk zdôraznil, že vďaka výborným poľsko-slovenským vzťahom je súčasný význam V4 v celoeurópskom kontexte taký veľký, aký nebol nikdy predtým.

Premiéri oboch krajín sa takisto zhodli na tom, že stále viac a viac sa darí rozvoju cezhraničnej spolupráce. Robert Fico spomenul, že existuje už 9 projektov na úrovni slovenských vyšších územných celkov a poľských vojvodstiev. Práve rozvoju regiónov na oboch stranách by podľa Fica výrazne pomohol spoločný projekt olympijských hier.

"Viem, že sú tu aj neprajníci našej spoločnej kandidatúry, no je to projekt, pri ktorom by nemal nikto váhať," uviedol Fico a dodal, že rovnakú energiu, akú spoločnej kandidatúre venovala poľská strana, bude venovať aj vláda SR. "Verím, že tento projekt si získa obrovskú podporu verejnosti na Slovensku i v Poľsku, lebo je to projekt s obrovským významom, ktorý môže mať dosah na rozvoj a prosperitu oboch krajín."

Spoločná kandidatúra je najvážnejším bodom dnešného rokovania. Ministri oboch vlád však budú rokovať aj o rozvoji cestnej infraštruktúry v cezhraničnej oblasti. "Napriek tomu, že sme blízko, naše spojenie je katastrofálne," uviedol Fico. Neexistuje žiadne efektívne železničné či cestné spojenie medzi oboma krajinami, preto je rád, že sa dnes stretnú obaja ministri dopravy.

Donald Tusk uviedol, že témou spoločných rokovaní budú aj škandály okolo poľských potravinárskych výrobkov, ktoré rezonujú i na Slovensku. "Budeme o tom hovoriť, pretože priatelia sú priateľmi aj preto, že si vedia veci vysvetliť."


TUSK: Vďaka tomu, že do kandidatúry na ZOH ideme spolu, máme reálnu šancu

Poľský premiér Donald Tusk v stredu pred rokovaním poľskej a slovenskej vlády v Poprade konštatoval, že vďaka tomu, že Poliaci a Slováci idú do kandidatúry na olympiádu spoločne, majú reálnu šancu uspieť.

„Vždy budú emotívne takéto predsavzatia a budú mať veľa odporcov aj podporovateľov. Chcem však podčiarknuť, že vďaka tomu, že sme spolu, máme reálnu šancu uspieť,“ uviedol Tusk.

Zdôraznil tiež, že obe strany budú robiť všetko preto, aby poľsko-slovenské zimné olympijské hry boli realizované tak, aby neškodili životnému prostrediu. „Je tiež dôležité, aby v našich vzájomných vzťahoch nebol žiadny problém. A práve preto sú dnes dôležité najmä rozhovory našich ministrov poľnohospodárstva,“ dodal poľský premiér. Práve oni by sa mali venovať téme potravinových škandálov v Poľsku.

Tusk je presvedčený, že vo veciach športových, energetických a týkajúcich sa potravín a poľnohospodárstva nájdu Poľsko a Slovensko tak ako doteraz spoločnú reč.


D. GALIS: Spoločná kandidatúra má veľké šance na úspech
Splnomocnenec vlády SR pre šport Dušan Galis očakáva od dnešného rokovania slovenskej a poľskej vlády v Poprade serióznu dohodu, ktorá bude smerovať k oficiálnej spoločnej kandidatúre Slovenska a Poľska na usporiadanie zimných olympijských hier v Krakove v roku 2022. Uviedol to pred začiatkom dnešného rokovania, na ktorom sa v budove Mestského úradu v Poprade stretli premiéri a ministri vlád oboch krajín.

Galis si myslí, že spoločná kandidatúra má veľké šance na úspech. "Už na organizovaní iných veľkých športových podujatí je vidieť, že spoločné kandidatúry dostávajú príležitosť," uviedol Galis, podľa ktorého by poľsko-slovenská olympiáda mala nielen spoločenský a športový, ale aj európsky rozmer.

Splnomocnenec verí, že na Slovensku sa v prípade úspešnej kandidatúry bude hrať aj hokej a spoločný projekt získa výnimku z Olympijskej charty. "Ak Medzinárodnému olympijskému výboru naozaj záleží na športe, výnimku by sme mali získať, keďže u nás je hokej dominantným športom," uviedol Galis.

Olympiáda, ktorá by sa konala v Tatrách, by podľa Galisa znamenala pre Slovensko okrem spoločenského aj obrovský športový profit do budúcnosti. "Pre deti, ktoré by sa s rodičmi prišli pozrieť na olympiádu, by bolo veľkým zážitkom vidieť tých najlepších a zároveň by to bola pre ne ohromná motivácia napodobňovať športové idoly."


Na rokovaní vlád Slovenskej a Poľskej republiky sa zišli okrem premiérov aj ministri oboch vlád. Za slovenskú vládu sú prítomní ministri Miroslav Lajčák, Ľubomír Jahnátek, Ján Počiatek, Peter Žiga, Dušan Čaplovič a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Pavol Pavlis.
 

Vyberte región